Какво представлява сухото око

Причини за сухото око

Синдромът на сухото око може да се причини от множество фактори, включително фактори на околната среда, определени видове лекарства и съществуващи медицински заболявания. Две от най-честите причини за сухото око са напредналата възраст и хормоналните проблеми, като жените, които навлизат в менопаузата, са най-честата група пациенти, страдащи от сухо око. Тъй като сухото око може да се обърка с алергични или други очни заболявания, най-добре е да се извърши подходящо диагностициране. Ако мислите, че може да имате сухо око, консултирайте те с очен лекар и обмислете използването на овлажняващите очни капки SYSTANE® ULTRA.


Сухото око всъщност включва няколко различни заболявания и състояния, които водят до сухи петна поради недостатъчно овлажняване на повърхността на окото. Това може да направи диагностицирането на конкретен случай на сухо око трудно.

Освен това сухото око може лесно да се обърка с други състояния, включително очни инфекции и алергии. За да се постави правилна диагноза на вашия проблем и да се определи подходящ план на лечение, най-добре е да се консултирате с вашия очен лекар.

Някои от честите причини за сухо око включват:

 • Напреднала възраст
 • Хормонални проблеми, включително менопауза
 • Фактори на околната среда
 • Автоимунни заболявания, включително синдрома на Сьогрен
 • Някои видове лекарства
 • Използването на контактни лещи
 • LASIK и други рефрактивни хирургични операции
 • Намалено мигане
 • Други заболявания

Често пъти различни причини могат да се комбинират при предизвикване на сухо око.

Клинично доказано е, че каквато и да е причината, овлажняващите очни капки SYSTANE® намаляват както признаците (които лекарят може да измери), така и симптомите (които чувствате и усещате) на сухо око, предлагащи незабавно, продължително овлажняване и защита.

Напреднала възраст

С напредване на възрастта в тялото настъпват промени, както и в съдържанието на сълзите. Често пъти очите произвеждат сълзи с по-малко естествени мазнини в тях. Мазнините (или липидите) в сълзите подпомагат възпрепятстването на прекалено бързото им изпаряване. По-малкото липиди могат да доведат до нарушаване на баланса в сълзите, водещ до сухо око.

Хормонални проблеми, включително менопауза

Хормоните подпомагат стимулирането на производството на сълзите. В резултат на това промените в хормоналните нива могат да намалят естественото производство на сълзи. Въпреки че е известно, че бременността и менструацията оказват влияние върху производството на сълзи, което е най-вече валидно при навлизане в менопаузата и може да обясни защо по-възрастните жени често са по-податливи към развиване на сухо око.

Фактори на околната среда

Липсата на овлажняване и повишените температури могат да доведат до по-бързо изпаряване на сълзите. В резултат на това както горещи, сухи климати, така и сухият въздух в помещенията при използване на климатик могат да допринесат за сухо око.

Слънцето, вятърът, прахът, пушекът, както и високите надморски височини също могат да окажат влияние върху сухотата.

Автоимунни заболявания, включително синдромът на Сьогрен

Съществуват над 80 типа автоимунни заболявания, включително намалена или повишена активност на щитовидна жлеза, ревматоиден артрит, лупус, множествена склероза (МС) и синдром на Сьогрен. Голям брой от тези заболявания могат да окажат влияние върху клетките и жлезите, необходими за производството на сълзи. Особено синдромът на Сьогрен предизвиква възпаление на слъзната жлеза в окото, произвеждаща сълзи, намалявайки количеството на произведения воден компонент на слъзния филм.

Лекарства

Смята се, че определени лекарства предизвикват сухо око, включително:

 • Антидепресанти
 • Отпускани без рецепта антихистамини
 • Назални деконгестанти
 • Успокоителни
 • Перорални противозачатъчни
 • Бета-блокери
 • Диуретици

Ако смятате, че имате сухо око, се уверете, че сте информирали вашия очен лекар за всички лекарства, които приемате.

Използване на контактни лещи

Контактните лещи, намиращи се върху слъзния филм, който покрива роговицата, абсорбират значително количество от сълзите в окото. Това може да допринесе за сухо око, особено при комбинация с други фактори, като напредване на възрастта или суха околна среда.

Ако носите контактни лещи и смятате, че може да имате сухо око, консултирайте се с вашия очен лекар. Напредъкът в областта на „дишащите“ материали за лещи и решенията за подобряване на комфорта на контактните лещи могат да помогнат за подобряване на симптомите.

Овлажняващите капки за очи SYSTANE® могат също така да се използват за овлажняване на очите преди поставяне и след изваждане на контактните лещи. Просто се уверете, че винаги отстранявате контактните си лещи, преди да използвате SYSTANE®.

рефрактивни хирургични операции

Някои пациенти, на които е извършена LASIK операция или други рефрактивни хирургични операции, получават сухо око след операцията. За щастие симптомите обикновено отшумяват след няколко месеца. SYSTANE® може да се използва за поддържане на овлажняването върху повърхността на окото.

Намалено мигане

Когато мигате, очите се покриват с нов слой сълзи. Обикновено човек мига около 5 до 6 пъти в минута. Когато обаче се занимавате с дейност, която изисква фокусиране на очите – четене, писане, шофиране, работа на компютър, гледане на телевизия и т.н. – се мига по-рядко, а понякога едва веднъж в минута. В резултат на това се наблюдава тенденция за по-бързо изпаряване на сълзите, без те да бъдат подменени, което може да доведе до сухо око.

Други заболявания

В някои случаи сухото око може да е резултат на други очни или кожни заболявания, включително розацея, конюнктивит, херпес зостер, недостиг на витамин A или блефарит (възпаление на клепачите). Предходни травми на очите или лицето, включително изгаряния и радиация, също могат да допринесат за сухо око.

Каквато и да е причината за сухо око, овлажняващите капки за очи SYSTANE® могат да помогнат. SYSTANE® са първите изкуствени сълзи, за които е клинично доказано, че намаляват признаците и симптомите на сухото око, предоставяйки непосредствена, дълготрайна защита.

Назад към началото

Продукти от Фамилия SYSTANE®

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA

Овлажняващите капки за очи SYSTANE® ULTRA предлагат високоефикасно лечение на сухото око с удължена защита и незабавен комфорт.

Научете повече
SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® Gel Drops

Systane Gel eye drops (овлажняващ гел за очи) - подходящ за употреба през деня и през нощта като oсигурява облекчение на симптомите при умерена и тежка степен на сухо око.

Научете повече
SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® Balance

Systane Balance овлажняващи капки за очи – допълват и стабилизират липидния слой на слъзния филм и предотвратяват неговото изпарение.

Научете повече