Успокояване на сухо око

Практически съвети за успокояване

Няма начин за пълно излекуване на сухото око, но има различни стъпки, които можете да предприемете за намаляване на неговите симптоми и да защитите очите си. Поддържането на организма хидратиран, промяната на начина на хранене и заобикалящата ви среда могат да помогнат за осигуряване на облекчение на сухото око, както и използването на изкуствени сълзи, като овлажняващите капки за очи SYSTANE®. Ако мислите, че имате сухо око, консултирайте се с очен лекар и обмислете употребата на овлажняващите капки за очи SYSTANE® ULTRA.


По-долу са дадени някои основни промени на начина на живот, които могат да помогнат за облекчаване или предотвратяване на някои от симптомите на сухото око.

  • По-често мигане
  • Почивка за очите
  • Лечение на съпътстващи заболявания
  • Избягване на капки за „червени очи“
  • Консумиране на повече риба
  • Адаптиране към сурова околна среда
  • Поддържане на хидратацията
  • Употреба на овлажняващите капки за очи SYSTANE®

Не забравяйте, че това са само предложения и първо трябва да обсъдите всички опции за лечение с вашия очен лекар.

По-често мигане

Когато се занимават с някакво визуално действие, независимо дали е четене, шофиране или използване на компютър, хората мигат значително по-малко от нормалното, лишавайки очите от обновен слъзен филм. Съзнателното усилие за по-често мигане - приблизително на всеки 10 секунди може да осигури известно облекчение на сухото око.

Почивка за очите

Подобно на това, ако се концентрирате твърде дълго върху някаква визуална задача както вие, така и очите ви се чувстват изморени и дискомфортно; правенето на кратки прекъсвания за осигуряване на почивка на очите може да помогне за предотвратяване на симптомите на сухото око. Затварянето на очите за няколко минути, поставянето на топли компреси – тези лесни стъпки могат да променят значително нещата. Уверете се, че не си търкате очите, тъй като това може да влоши симптомите.

Лечение на съпътстващи заболявания

Сухото око често възниква в резултат на други съпътстващи заболявания. Чрез третиране на тези нарушения, може да се получи облекчение на сухото око в процеса на лечението им. Вашият лекар може да ви помогне за диагностицирането на тези състояния и да определи опциите за лечение. Ако знаете за някакви съществуващи заболявания, информирайте своевременно вашия лекар.

Освен това съобщете на вашия лекар за всички лекарства, които приемате – както лекарствата, отпускани по лекарско предписание, така и такива, отпускани без рецепта. Ако лекарството води до сухо око, вие и вашият лекар трябва да решите дали ползите от лекарството са по-големи от нежеланата реакция, водеща до сухо око. Преминаването към друго лекарство или доза може да облекчи симптомите, но никога не променяйте или прекратявайте приема на лекарства, без първо да се консултирате с вашия лекар.

На последно място, ако използвате контактни лещи, информирайте вашия очен лекар, тъй като той/тя може да ви прехвърли на друг вид лещи или да ви накара да носите лещите за по-кратки периоди от време.

Избягване на капки за „червени очи“

Някои марки капки за очи могат временно да отстранят зачервяването на очите, но те не винаги облекчават другите симптоми на сухото око. Освен това може да развиете поносимост към тези капки и така тяхната ефикасност да намалее, създавайки „rebound effect“ (ефект на рикошет), при който очите ви всъщност стават по-червени след преминаване на ефекта на капките.

Клинично доказано е, че овлажняващите капки за очи SYSTANE® осигуряват облекчение на сухото око, като намаляват както признаците (които лекарят може да измери), така и симптомите (които чувствате и усещате) на сухо око.

Консумиране на повече риба

Проучванията показват, че редовното консумиране на омега-3 мастни киселини, срещащи се в риби с тъмно месо, като сьомга, херинга, скумрия, аншоа, сардина и тон, могат да помогнат за намаляване на честотата на възникване на сухо око, особено при по-възрастни жени. Не обичате риба? Маслото от ленено семе също е добър източник на тези мастни киселини.

Адаптиране към сурова околна среда

Слънцето, вятъра, топлината, прахта, пушека и липсата на влажност могат да допринесат за симптомите на сухо око. Когато сте навън, слънчевите очила могат да помогнат за блокиране на някои от тези елементи и да предпазят очите ви от дразнене. В затворени помещения използването на въздушен филтър може да отстрани прахта и други дразнители от въздуха, а устройствата за овлажняване добавят влажност във въздуха, които е прекалено сух, което може да предотврати прекалено бързото изпаряване на сълзите. Избягвайте вентилатори и сешоари, когато можете, и се въздържайте от тютюнопушене, ако е възможно.

Поддържане на хидратацията

Обезводняването може да допринесе за сухо око, тъй като организмът не може да осигури подходящо хидратиране за производство на сълзи. Приемането на вода или други течности може да помогне за възстановяване на част от това овлажняване1. Стандартната препоръка е 8 чаши вода на ден, но почти всяка течност може да помогне, включително плодови и зеленчукови сокове, както и мляко. Уверете се, че избягвате диуретици (действащи обезводняващо), като алкохол и кофеин.

Употреба на овлажняващите капки за очи SYSTANE® ULTRA

Овлажняващите капки за очи SYSTANE® ULTRA могат да предоставят незабавен, дълготраен комфорт и защита срещу симптомите на сухо око.

Назад към началото

  1. www.alcon.com/patients-family/Dry-Eye-Syndrome.asp и www.allaboutvision.com/conditions/dryeye.htm

* Търговските марки са собственост на съответните им притежатели.

Продукти от Фамилия SYSTANE®

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA

Овлажняващите капки за очи SYSTANE® ULTRA предлагат високоефикасно лечение на сухото око с удължена защита и незабавен комфорт.

Научете повече
SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® Gel Drops

Systane Gel eye drops (овлажняващ гел за очи) - подходящ за употреба през деня и през нощта като oсигурява облекчение на симптомите при умерена и тежка степен на сухо око.

Научете повече
SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® Balance

Systane Balance овлажняващи капки за очи – допълват и стабилизират липидния слой на слъзния филм и предотвратяват неговото изпарение.

Научете повече