Истории на пациенти

Илейн, 60*

Като наскоро пенсионирал се човек нямах търпение да започна следващото си приключение. Тогава обаче се появи сухото око и се притеснявах, че то ще ми пречи на всичко, което исках да правя. Опитах капки за очи, но техният ефект не беше достатъчно продължителен. За щастие, моят лекар ми каза за овлажняващите капки за очи SYSTANE® ULTRA, които осигуряват удължената защита и овлажняване на окото, от които се нуждаех, за да мога отново да правя нещата, които обичам.


Когато човек е млад, се притеснява, че ще остарее. „Ох, ще имам толкова бръчки!“ или „Ще трябва да ходя до тоалетна по десет пъти през нощта“. Искам да ви кажa, че всъщност не е чак толкова зле. Да, имам доста бръчки, но имам чувството, че съм си ги заслужила. Коленете ми се се изморяват по-бързо, отколкото преди, а понякога трябва да моля приятелите си да говорят малко по-високо, но истината е, че нямах за какво толкова да се оплаквам...

...докато не се появи сухото око.

Вече се пенсионирах и очаквах с нетърпение най-накрая да мога да прекарвам всеки един ден както искам. Да пътувам със съпруга си, да рисувам, да поработя малко в градината, каквото искам.

Всъщност всичко започна, докато работех в градината. Засаждах бегонии, когато очите ми започнаха да ме притесняват. Парене, смъдене, дискомфорт – преди никога не съм имала алергии, но нямах представа какво друго може да бъде. Взех няколко от продаваните без рецепта лекарства за алергии на съпруга ми (неговите алергии винаги са били ужасни!), но нямаше никаква полза. Ако не друго, симптомите ми сякаш станаха по-зле!

Тази вечер си легнал, като си мислех – надявах! – че очите ми ще са по-добре на сутринта, че какъвто и да е бил проблемът, ще е отминал. И на следващия ден те наистина бяха малко по-добре. Но на по-следващия ден отново се появи същият дискомфорт.

През следващите седмици дискомфортът на очите ми се появяваше отново и отново. По-лошо, всъщност започна да става по-болезнен. Това, което започна като лек дискомфорт, скоро стана тежко раздразнение. Усещах очите си ужасно – смъдене, глождене – и очите ми изглеждаха още по-зле – изморени и зачервени.

Най-лошото от всичко беше, че почти не можех да се концентрирам върху всичките забавни неща, които исках да правя. Цветята ми, рисуването – очите ми бяха толкова зле, че беше трудно да се концентрирам. Дори зрението ми изглеждаше по-неясно от обичайното.

Най-накрая се порових малко в интернет и според симптомите ми изглеждаше, че може да имам синдрома на сухото око. Прочетох, че изкуствени сълзи възстановяват овлажняването на очите, от което толкова много се нуждаех.

За съжаление, изглеждаше, че никои от капките, които опитах, нямаха толкова продължителен ефект, от какъвто имах нужда. Накапвах ги и очите ми бяха добре за известно време. Не след дълго допълнителното овлажняване изчезваше и трябваше да си слагам нова доза. Отново и отново трябваше да накапвам още. Това отнемаше доста време от деня ми и капките все още не ми помагаха толкова, колкото се нуждаех.

Накрая, отчаяна, си записах час при моя очен лекар. Той направи няколко теста и можеше да потвърди, че наистина имам сухо око. Попитах го какво може да го е предизвикало. Лекарят ми обясни, че с напредване на възрастта сълзите се променят и изсъхват по-бързо от обикновено. Без сълзи, които да поддържат очите ми овлажнени и защитени, в тях се образуват болезнени сухи петна. Тези сухи петна всъщност са истинската причина за дори по-бързото изсъхване на сълзите, влошавайки проблема още повече.

Казах на лекаря за опитите ми да облекча симптомите си с капки за очи и как нищо, което бях опитала, нямаше достатъчно продължителен ефект. Той предложи да опитам овлажняващите капки за очи SYSTANE® ULTRA. Каза ми, че SYSTANE® ULTRA помагат за осигуряване на овлажняването на очите, от което се нуждаех за комфорт и защита, но с нова формула с по-продължителен ефект!

Опитах SYSTANE® ULTRA и за моя изненада те действително осигуряваха много по-продължително облекчение. За известно време използвах SYSTANE® ULTRA няколко пъти на ден, докато сухите петна заздравяха. Сега ги използвам рядко – само когато отново започна да усещам сухота и раздразнение на очите. Никога няма да се излекувам от сухото око, но сега поне мога да го държа под контрол и отново да правя нещата, които обичам.

Това е моята история. SYSTANE® ULTRA може да не са от полза за всички, но на мен ми помогнаха, а може да помогнат и на вас.

*Написана по действителни преживявания.

Назад към началото

Продукти от Фамилия SYSTANE®

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA

Овлажняващите капки за очи SYSTANE® ULTRA предлагат високоефикасно лечение на сухото око с удължена защита и незабавен комфорт.

Научете повече
SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® Gel Drops

Systane Gel eye drops (овлажняващ гел за очи) - подходящ за употреба през деня и през нощта като oсигурява облекчение на симптомите при умерена и тежка степен на сухо око.

Научете повече
SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® Balance

Systane Balance овлажняващи капки за очи – допълват и стабилизират липидния слой на слъзния филм и предотвратяват неговото изпарение.

Научете повече