Какво представлява сухото око

Разкъсване на слъзния филм и сухо око

Слоят на слъзния филм в очите постоянно изтънява и се изпарява. Обикновено този процес, наречен разкъсване на слъзния филм, не представлява проблем: постоянно се произвеждат нови сълзи, след което те се отмиват през малки отвори в краищата на клепачите, поддържайки слъзния филм обновен. Когато мигате, това е само автоматичен рефлекс на тялото за разстилане на нов слъзен филм върху очите.

Когато обаче се промени количеството и качеството на слъзния филм, възникват проблеми. Ако се произвежда недостатъчно количество сълзи или сълзи, които се разкъсват прекалено бързо преди импулса за мигане, могат да започнат да се образуват сухи петна по повърхността на очите. Тези сухи петна могат да доведат до усещане за дискомфорт на очите.


разкъсване на слъзния филм

увредени клетки на роговицата

Дори ако всички компоненти на сълзите са нормални, сухи петна пак могат да се появят в определени ситуации. Клетките на роговицата на очите разполагат с изключително деликатни структури, които позволяват на сълзите да „полепват“ към окото. Ако тези структури са повредени, слъзният филм може да се разкъса прекалено бързо.

Възможно е да не усетите, че има увредени клетки на роговицата, но ако чувствате очите си сухи или имате усещане за парене, често описвано като „глождене на очите“, трябва да се консултирате с очен лекар. С помощта на метода на роговичното оцветяване (диагностично флуоресцентно оцветяване) и шлиц лампа (специална лампа, използвана за близко наблюдение на тези петна), очният лекар ще може да определи дали има увреждане на повърхността.

Разпределение на сълзите

Ако има увредена повърхност, клетките на роговицата могат да се възстановяват по-бързо, ако са покрити със защитен и овлажняващ филм. Използването на капки, като овлажняващите капки за очи SYSTANE® ULTRA, ще помогне за запазване на овлажняването по-дълго и за облекчение на неприятното усещане за глождене на очите. Консултирайте се с вашия лекар за повече информация относно сухото око.

Назад към началото

Продукти от Фамилия SYSTANE®

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA

Овлажняващите капки за очи SYSTANE® ULTRA предлагат високоефикасно лечение на сухото око с удължена защита и незабавен комфорт.

Научете повече
SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® Gel Drops

Systane Gel eye drops (овлажняващ гел за очи) - подходящ за употреба през деня и през нощта като oсигурява облекчение на симптомите при умерена и тежка степен на сухо око.

Научете повече
SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® Balance

Systane Balance овлажняващи капки за очи – допълват и стабилизират липидния слой на слъзния филм и предотвратяват неговото изпарение.

Научете повече